Superkex (recept från Hundsteg)
Dessa superkex är superenkla att baka, supergoda för hunden och innehåller supermycket bra grejer! Framförallt är de rika på magnesium som har en positiv inverkan på hundens reglering av puls, humör och nervsystemets normala funktion. Kexen är också fyllda av bra fibrer som hjälper hunden till en bra matsmältning och antioxidanter för att rensa kroppen på gifter! Utöver det så innehåller de också tryptofan som är en essentiell aminosyra som har en stabiliserande och lugnande effekt. Superkex helt enkelt!
2 ägg
Innehåller: Protein, fettsyror, folat, selen, magnesium och vitaminer - A, B, D, E och K, kalium och niacin
5 dl (eller 6dl) fullkornsmjöl
Innehåller: fiber, protein och antioxidanter
(1 dl pumpa protein) jag brukar mala pumpafrön och använda
Innehåller: Fiberrikt, C & E vitaminer, antioxidanter, betakaroten, kalium)
1 tesked kanel (Helst ceylonkanel)
Innehåller: antioxidanter, antiinflammatoriskt, mag och tarmproblem, reglera blodsocker, svampinfektioner, god hjärthälsa)
2 matskedar jordnötssmör (Socker och Xylitol fritt)
Innehåller: Vitaminer, mineraler, koppar, högt innehåll av magnesium och starka antioxidanter
1 barnmats burk med kyckling och sötpotatis.
Innehåller. Kyckling: Tryptofan. Sötpotatis: fibrer, magnesium, A & E vitamin, Fosfor, Kalcium
Några matskedar vatten
1 tsk salt (smakförstärkare inte supernödvändigt)
Blanda ägg, mjöl (pumpaprotein), kanel, jordnötssmör, salt och barnmaten och späd med vatten till det blir en smidig deg.
Baka ut till önskad form, rund, platt, benformad osv och grädda i 175 grader till ytan är torr och kexen är lite sega inuti. Hur länge beror på hur stora och vilken form ni valt. Förvara torrt och mörkt, men jag brukar frysa dom och ge när dom precis har tinat upp.
Perfekt komma in belöning och inför sovdags!
Kakor med krydda och morot
INGREDIENSER FÖR CA 25 HUNDKAKOR
3 dl glutenfria havregryn (som du mortlar eller mixar till ett fint mjöl)
1/2 krm ceylon kanel
1/2 krm ingefära (torr krydda, dvs ej färsk)
1/2 krm gurkmeja (torr krydda, dvs ej färsk)
1 ägg
1/2 dl morotspuré (ca 1 morot som du skivar och kokar upp tills mjuk, häll av vattnet och mixa till en slät puré, låt svalna).
Ugn 180 grader (över och undervärme).
Skiva en morot i 1-2 cm slantar. Lägg i en kastrull med vatten och koka upp tills helt mjuka. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Ställ åt sidan för att svalna.
Mixa eller mortla glutenfria havregryn till ett fint mjöl.
Blanda de torra ingredienserna. Ha i ägget och morotspurén och rör om.
Knåda ihop till en fast deg (degen ska ej vara klibbig, utan relativt hård men fortfarande formbar).Upplever du degen för hård kan du tillsätta lite mer morotspuré eller lite vatten.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 2-3 millimeter tjockt. Stansa ut kakor med formar eller skär ut önskad form för hand.
Grädda kakorna på en plåt med bakplåtspapper i 13 minuter på varje sida (dvs ta ut dem efter 13 min och vänd på dem, grädda i 13 min till). De ska bli genomtorra och knapriga.
Tänk på att gräddningstiden kan variera från ugn till ugn samt beror på kakornas tjocklek. Håll därför ett öga på kakorna i ugnen medans de gräddas.
Låt svalna innan servering. Voilá, bone apetit!
Förvara hundkakorna torrt och svalt alt frys in.
(från fjällveterinären)
Överkoka ris eller pasta 1,5-2 gram/kg i rikligt med lagom salta vatten (riktdos salt 0,5-1 tsk/liter).
Tillsätt 1 mska druvsocker eller honung per liter vatten.
Går att frysa in i portionspåsar och ta med ut i naturen